Esti un Prost!

27

Bun regasit,

 

“Esti un prost” este poate cea mai des intalnita expresie a zilelor noastre, o auzim in gura parintilor cand vorbesc cu copii lor, pe buzele profesorilor, in marile companii cu pretentii si destul de des in Parlament.

Spusa la suparare sau doar din obisnuinta este o expresie care isi gaseste cel mai adesea radacini adanci in propria existenta a celui care o spune.

Insa raul pe care il face, este de cele mai multe ori, mai ales la varste fragede, ireparabil.

Si asta doar pentru ca ne-am obisnuit sa spunem despre cineva ca este priceput sau destept sau greu de cap sau incapabil fara sa incercam sa vedem mai departe de aceste etichete sau de propriile noastre limite.

Cunosc in viata mea de zi cu zi oameni care sunt de un badaranism fara margini dar cand se aseaza in fata unui pian iti aduc lacrimi in ochi sau oameni care nu pot lega doua cuvinte dar pusi in fata unui calculator fac minuni.

Si nu este nici un paradox in asta, in afara de ignoranta noastra, ci doar realitatea ca avem de a face cu diferite tipuri de inteligenta si de limbaj cu care am fost inzestrati de la nastere.

Intr-o societate in care oamenii considera ca si etalon nota de la matematica este “normal” ca majoritatea oamenilor sa nu poata canta sau desena. Insa pentru o dinastie de lautari “a fi calcat pe ureche” este o adevarata tragedie.

Evident ca totul depinde de modul de viata pe care il ducem, de traditiile pe care le urmam si de conventiile sociale pe care trebuie sa le respectam.

Abilitatile se dezvolta si in functie de modul de viata: una este sa traiesti la tara si alta la oras sau cat de diferita este viata din Ucraina ravasita de razboi si cea din Austria unde toata lumea merge la skii.

De mare ajutor ne este aici Howard Gardner care a dezvoltat “Teoria Inteligentelor Multiple”, asupra careia nu vreau sa insist aici, ceea ce vreau sa subliniez insa, este ajutorul nepretuit pe care familia mea Fastrackids mi la oferit prin testul de “Evaluare a Potentialului de Invatare” in identificarea tipurilor de inteligenta dominante cu care Maria s-a nascut.

Este vizual-spatiala si muzical-ritmica, iar identificarea lor ma ajutat nu doar sa identific in comportamentele ei aceste trasaturi cat mai ales sa imi setez la un nivel corect asteptarile, cum ar fi cele legare de invatarea poeziilor :).

Spun cu toata sinceritatea ca este un avantaj unic de care orice parinte ar trebui sa beneficieze pentru a-si indruma copilul pe drumul pe care el va obtine maximum de performanta.

Apoi am mai descoperit un aspect poate si mai important fiecarui tip de inteligenta ii este asociat un tip de limbaj. Unii comunica mai usor prin sunete, prin intermediul muzicii; altii prin imagini si cuvinte; altii prin formule matematice; iar o mare parte dintre cei neafectati de “beneficiile” societatii evoluate, comunica prin dans.

Iar mai ales la varsta copilariei, invatarea devine infinit mai usoara, daca macar noi parintii ,o facem direct pe limbajul copilului nostru.

Asadar, nu suntem prosti, iar copii nostri in nici un caz. Suntem unici si nu ar trebui niciodata sa regretam ca nu suntem nascuti cu un dar sau altul, trebuie doar, ajutati sau nu, sa identificam inclinatiile care ne sunt proprii si sa le dezvoltam.

Stiu sigur, ca cineva, candva va avea nevoie de abilitatea nostra unica…

Pe curand,

rp_leo-foto-curs.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *