Aminteste-ti sa traiesti!

beautiful wallpapers (1)

Tu iti amintesti sa traiesti?

Suntem inconjurati de nameti de zapada, de vant, de frig, de gheata, in plus, in ciuda obiectivelor noastre marete de inceput de an, suntem in cea de a doua luna si constatam ca nu s-au schimbat foarte multe.

Viata are urcusurile si coborasurile ei, momentele ei de fericire si glorie, dar si momentele de tristete si depresie. Din pacate, cei mai multi dintre noi ramanem prinsi in panza ei dramatica. Cand lucrurile merg bine suntem fericiti. Cand lucrurile merg prost suntem tristi.

Acest gen de abordare a vietii este extrem de daunator. Devii o bucata de lemn care pluteste pe apa. Iti schimbi directia in functie de vant si de curenti: acum te misti intr-o directie pentru ca intr-o clipita sa te misti in alta directie.

O modalitate mult mai inteleapta de a juca acest joc este de a te elibera de orice fel de prejudecata. Nu mai pune etichete pe experientele pe care le traiesti si accepta-le fara sa te impotrivesti. Urmatorul pas este sa intelegi ca viata nu este altceva decat o scoala in care invatam cum sa crestem si ca tot ceea ce ni se intampla are frumusetea sa.

Chiar si cele mai dureroase momente pe care inevitabil viata ni le ofera, pot deveni lectii din care sa iesim mai puternici, mai vii.

Stiu ca nu este usor… uneori nici macar sa contientizam nu este usor iar pana la a trece la actiune este cale lunga… asa ca voi apela la unul din mentorii mei sa te convinga.

Ai mai jos un fragment scurt, dar extrem de valoros, scris de Seneca intitulat “Despre scurtimea vietii”:

“Seneca il saluta pe Lucilius al sau,

Cei mai multi dintre oameni, dragul meu prieten, se plang de rea-vointa naturii, caci ne nastem pentru o durata neinsemnata si chiar si acest rastimp care ne-a fost dat zboara atat de repede si cu o asemenea iuteala, incat pe toti, cu prea putine exceptii, viata ii paraseste tocmai cand sunt mai pregatiti de viata. Nu doar gloata si poporul lipsit de minte sufera acest – cum este socotit de oameni – rau universal; chiar barbati plini de faima au ridicat plangeri din pricina lui. El l-a facut sa exclame pe cel mai de seama dintre medici: „viata este scurta, arta – lunga”.

Nu este putin timpul pe care il avem, ci mult cel pe care l-am pierdut. Viata este indeajuns de lunga si ne-a fost data din plin pentru implinirea faptelor de mare importanta, daca viata intreaga este bine chibzuita; insa cand este risipita in lux si nepasare, cand nu este consumata in numele unui scop bun, atunci cand ultima clipa, in cele din urma, ne sileste, intelegem ca am trecut printr-o viata de care nu ne-am dat seama ca se duce.

Asa este: nu primim o viata scurta, ci ne-o facem scurta, nu ii ducem lipsa, ci suntem risipitori. Asemenea marilor si regestilor bogatii, care, cand ajung in mana unui stapan rau, se irosesc, in timp ce altele, chiar modeste, daca sunt incredintate unui bun paznic, cresc prin buna folosinta, viata noastra se intinde mult pentru cel care si-o oranduieste bine.

Pentru ce ne plangem de natura? Ea s-a purtat cu bunavointa: e lunga viata, daca stii sa o folosesti. Altminteri, pe unul il stapaneste o avaritie nesatioasa; pe altul o harnicie sarguincioasa in treburi de prisos; unul se imbata cu vin, altul e amortit de toropeala; pe altul il oboseste ambitia, depinzand mereu de parerile celorlalti, pe altul patima nesabuita a negotului il duce catre toate pamanturile si toate marile, in speranta de castig; placerea armelor ii chinuie pe unii, intotdeauna ori preocupati sa-i puna in primejdie pe altii, ori nelinistiti sa nu fie ei insisi pusi in primejdie; sunt unii pe care ii consuma, printr-o servitute de buna voie, o plecare in fata superiorilor fara asteptarea vreunei recunostinte; multi sunt ocupati fie sa jinduiasca la soarta altora, fie sa se vaite de a lor; cei mai multi, care nu urmaresc nimic precis, sunt sovaielnici, inconstanti si nemultumiti de ei insisi – ei sunt azvarliti din cauza usuratatii lor spre planuri mereu noi; unii nu si-au stabilit principii dupa care sa se calauzeasca pe drumul vietii, ci soarta ii surprinde in timp ce lancezesc si casca – e atat de clar ca asa se intampla, incat nu pun la indoiala adevarul din cuvintele pe care cel mai de seama dintre poeti le-a rostit parca intr-un fel de oracol: „Partea din viata pe care o traim cu adevarat este subtire.” Caci tot restul existentei nu este viata, ci doar timp.

Ramai cu bine,

Seneca”

Este o scrisoare magistrala venita din negura timpurilor cu un mesaj extrem de pretios pentru noi toti: Traieste-ti Viata.

O primavara plina de viata iti doresc,

leo foto curs

4 thoughts on “Aminteste-ti sa traiesti!

  1. Din romanescul “nu vedem padurea din cauza copacilor”, John Lennon a spus “Viata e ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri”.
    E interesant faptul ca Seneca parca ar fi contemporan cu noi. Adevarul e lucrul e universal valabil.
    La multi ani, Leo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *